NOTES DE PREMSA

“Retrato de una juventud”  

Es un film de altos vuelos empapado de una técnica
“profesional” ejecutado con unos deseos de hacer algo trascendente y llevado a cabo con absoluta responsabilidad.

DIARIO DE BARCELONA 8-11-1969
Antoni Colomer

VALENCIA: II Certamen de cine independiente

“El Pallasso espanyat”
es sencillamente un film redondo. Sobre una novela de LLorenç Capellà, Martí realiza una práctica consecuente, de mano segura. Se trata de un prisionero tras la guerra civil española, que  escribe cartas des de su cárcel castellana, a su familia mallorquina. La banda sonora, un largo monólogo, está cuidadísima.

TELE-EXPRES 5-2-1976
R.Ventura Melià

IV Setmana Internacional del Film Super 8

Dentro de la calidad mostrada por el cine catalán en esta Setmana, tal vez sea Hic Digitur Dei, de Toni Martí, el film más destacado. La película que venia avalada por el reconocimiento crítico de festivales como Berlin y Barcelona, está montada en dos partes muy bien diferenciadas. Cabalgando entre el más puro ruralismo catalán – premeditadamente cursi – y la sátira política no exenta de un humor absurdo francamente bueno. Con una gran banda sonora a cargo de Quim Sota, una interpretación magistral -  entre la que destacamos a Xavier Elorriaga, Maruja Torres y Rosa Novell – y la acertada dirección de Toni Martí, Hic Digitur Dei toma entidad de gran film entrando de lleno en un mundo que día a día es más realidad y menos utopía: el cine independiente catalán.

EL NOTICIERO UNIVERSAL 18-12-78
Juan Luis Goas

Som una nació!

Es el documental de mayor significación de la Setmana, donde confluye la reflexión política y el acento poético con una simbiosis que en alguna secuencia te recuerda a Eisenstein. Posee el film ese sentido de reportaje vivo, espontáneo, con un gran poder da captación, la cámara está allí donde el espectador desea. ¡Qué sutileza tiene Martí en esta inenarrable secuencia de la obertura del Parlament – por primera vez des de la guerra civil – en donde descompone, desdramatiza y desnuda a los dignos diputados que devienen, en una coreografía operística, con sus aplausos y sus composturas... Todo observado con distanciamiento y subrayado con una creativa banda sonora que reproduce la obertura de Rosini. Un chispazo de genio creativo alumbró a este autor al concebir este momento de cine-cine.

CINEMA 2002 febrer de 1979
Matias Antolin

II FESTIVAL Internacional de Super 8

En cuanto al filme español “Los parientes pobres”, tiene el grave defecto de los catalanes: querer universalizar a un sector de la población española. Quieren demostrar que la burguesía española habla el idioma como se conoce en América Hispana y el pueblo sojuzgado de Cataluña, habla su dialecto y vive en otros parámetros. De este film, no se salva sino la escena de la velación de Franco y el asesinato de pájaros humanos, que entre otras cosas es copia de los asesinatos de los hugonotes, perpetrados por Luis XII de Francia.

EL PAIS Cali (Colombia)  4-12-1981
Luz Dary Rubio

Antoni Martí, el compromís amb el país.

Defensor a ultranza de ese “familiar” s8mm como medio de expresión cinematográfica, francotirador de un cine/documento que recoge en imágenes hechos determinantes de la reciente historia socio-política de Catalunya.

Antoni Martí como muchos de los cineastas marginales, ha tenido que priorizar sus relaciones, es decir dejar un poco de lado el trabajo más estrictamente “creativo” (ficcional) para estar al servicio de la vehiculación de las imágenes de la realidad. Su trabajo en la realización se ha compaginado con la colaboración en el colectivo gestor de la “Central del Curt”, distribuidora alternativa cinematográfica.

DIRIGIDO POR  juny 1982
Martí Rom

Underworld

Quim Monzó ha tenido, en esta ocasión, la suerte de caer en manos de unos cineastas que entienden correctamente el sentido de una adaptación cinematográfica. Es un corto de los más completos y divertidos que se han visto últimamente en Barcelona.

GUIA DEL OCIO  febrer 1984
Romà Guardiet

EL TREN PETIT

Una producció videogràfica de cinquanta minuts ha recuperat els pocs documents cinematogràfics que existien del tramvia del Baix Empordà, que va unir les ciutats de Palamós i Girona entre el 1887 i el 1956, i els testimonis directes d’aquelles persones que hi van treballar, que el van gaudir i també el van patir.

PUNT DIARI 17-4-1987
J.C.C.

Antoni Martí ganador del III Certamen Internacional de videos científicos “Casa de las Ciencias

“El retorn de Nèmesi? Es un documental que reflexiona sobre les consecuencias de un modelo de sociedad actual para las generaciones futuras, fue seleccionado entre treinta producciones pertenecientes a diez países de Europa, Asia y América,

EL IDEAL  GALLEGO 7-10-1990
I.G. La Coruña

El fòssil vivent

Sens dubte és l’habitant del Pla de l’Estany que pot acreditar més antiguitat quant a arrelament a la comarca. Els seus avantpassats hi vivien ja fa més de 200 milions d’anys.

El fòssil vivent es el títol del documental produït per Video Play Serveis, de la Bisbal i realitzat per Edmon Amill, Ernest Bou, Joan Simó, Antoni Martí amb la col·laboració d’Ernest Costa.

EL TEMPS   21-3-1994
Xavier Duràn

IMATGES PER A LA HISTÒRIA  

Quan el rigor del tècnic s’ajunta amb la sensibilitat de l’artista, el contrast entre el passat i el present pot donar pas a escenes antològiques.
En aquesta mateixa línia la productora bisbalenca d’Antoni Martí acaba de realitzar Plaisatges basat en quaranta textos de Josep Pla. Es tracta d’un memorable exercici de síntesi, en el qual l’encaix de les imatges noves, amb les velles i d’ambdues amb el textos assoleix moments d’una perfecció enlluernadora.
Moltes de les seqüències de l’arxiu dels productors, troben aquí  una nova oportunitat, i un nou sentit, com si s’haguessin filmat expressament per il·lustrar els textos de Pla que Xicu Masó diu amb magistral adequació al personatge.
El Pla de les imatges reals i el de les reconstruccions es fonen, gràcies a la veu, en una sola figura. I els paisatges vells o nous, recobren gràcies el text, tot el seu sentit i se salven definitivament per a la història.

REVISTA DE GIRONA  maig-juny 1997
Narís-Jordi Aragó

EL CAS D’ANTONI MARTÍ

Cons tants cineastes del país, Antoni Martí, s’introduí al cinema per la via de l’amateurisme. La seva arma de principi – i cal donar el sentit d’arma a la seva càmera- va ser el super8 mm..Aleshores encara no era en ús el vídeo , però començaven a ésser molts els qui, amb mitjans no professionals, volien intervenir en la vida pública, ésser testimonis crítics d’un temps i un país.
Però el que ens hauria d’interessar més de Martí es la seva dedicació a les comarques nord-orientals del Principat, amb l’ús intel·ligent  de les possibilitats del vídeo. El seu treball no té pretensions de vídeo-art, sinó d’instrument útil, ja sigui en la lluita ecològica, a l’ensenyament o a la divulgació cultural, sense deixar de banda una molt interessant tascà de recuperació patrimonial en el camp del cinema. El seu material ha estat premiat més d’una vegada des de fora de Catalunya i, sense pretensions intel·lectuals, constitueix ja ara un llegat insubstituïble de la vida d’algunes comarques.
Imaginem per un moment que a cadascuna de les comarques catalanes apareix un Toni Martí i per tant multipliquem per quaranta-un el nombre de documents que han realitzat ell i el seu equip.
Una tal labor representaria una coneixença de la Catalunya real feta des de cada nucli humà, amb una garantia d’autenticitat i d’acceptació incomparables. Potser per això sembla que el “cas” d’Antoni Martí ens hauria de fer reflexionar.

SERRA D’OR  juny 1997
Miquel Porter i Moi
Anònims del segle xx

Aquest documental fidel a un gènere que sovint afirma la necessitat de la memòria, integra imatges d’arxiu amb voluntat de rescatar-les de l’oblit o de la ignorància. Integrant les velles imatges , el documental esdevé un testimoni del pas del temps, amb les noves imatges que mostren la transformació del paisatge, natural, urbà o laboral, però sobre tot la dels rostres.

EL PUNT 3-2-2002
Imma Merino
Els límits de la Costa Brava

El documental de l’Antoni Martí, de fet conté tots els colors que van de la desesperació a l’optimisme, resulta molt persuasiu.
Ho és la Ivette Barbaza prodigiosament lúcida , ho són les intervencions dels promotors del debat del 1976 i ho és, especialment, l’hàbil  combinació de les imatges que transiten per tot el segle passat i arriben fins a l’actualitat, per mostrar-nos la història d’una profanació barroera i incessant, que ens ha fet, i ens fa, més pròspers, però no més savis , ni segurament, més feliços.

EL PUNT  2-12-2003
Enric Ramionet
MEMÒRIA VISUAL DEL EMPORDÀ

Si la historia de un país es también la historia de sus imágenes gran parte de la historia del Empordà y de la Costa Brava esta en el archivo de Antoni Martí . Cineasta de una transición que no hizo el cine que soñaba, se marchó a un lugar del país de Josep Pla y empezó a buscar restos de celuloide olvidados en desvanes y cajones de ampurdaneses y turistas.

LA VANGUARDIA 16-12-2006
Joaquim Roglan
Entrevista a:
Antoni Martí, el cineasta de Fonteta


''Entre el món del cinema i el de la televisió
queda un gran espai al mig que es troba inutilitzat''


''El video et dóna una idea molt precisa
de què pots fer i fins on pots arribar''


REVISTA DE GIRONA JULIOL-AGOST-2006
Xevi Planas